De studies, die bevestigen wat we in onze eigen omgevingen al lang aanvoelen, zijn niet meer te tellen: veel jongeren voelen zich niet goed in hun vel. De recente gezondheidsenquête van Sciensano toont aan dat bijna 40% van de Belgische jongeren kampt met angst- en depressieve stoornissen. Dat is dubbel zoveel als bij de rest van de bevolking en het aantal is duidelijk verhoogd sinds de coronacrisis.
Binnen die groep jongeren is het voor LGBTQIA+-jongeren (Lesbian, Gay, Bisexual, Trans, Queer, Intersex, Asexual en Other) nog een pak uitdagender. Er ontbreekt veel onderzoek naar het fysiek, sociaal en mentaal welzijn van LGBTQIA+-jongeren, maar het feit dat suïcidepogingen bij deze groep vier keer zo hoog liggen als bij niet-LGBTQIA+-jongeren geeft een duidelijk signaal. Veel queer personen ervaren vooroordelen of een gebrek aan erkenning van hun specifieke gezondheidsnoden bij zorgverleners. Daarbij komt nog de angst om genderidentiteit, seksuele oriëntatie of geslachtskenmerken kenbaar te maken aan zorgverleners omwille van een mogelijke discriminerende reactie. Het is moeilijk manoeuvreren in een zorglandschap dat niet voor jou gemaakt is. Who Cares?
Maar het is ook voor zorgverleners niet evident om deze zorg op juiste maat te bieden. Zorgopleidingen gaan uit van de veronderstelling dat de patiënt cisgender en heteroseksueel is en reiken te weinig inzichten aan over structureel gemarginaliseerde groepen, intersectionaliteit, gender en seksualiteit. Zorgverleners hebben daardoor een gebrek aan kennis over specifieke gezondheidsnoden en ontbreken aan bewustzijn en vaardigheden om gendersensitieve zorg te bieden. Ze werken in een systeem dat te weinig op maat is van wie maatschappelijk kwetsbaar is.
Gelukkig zijn er ook heel wat organisaties die zelf aan de slag gaan, oplossingen zoeken en zorg inclusiever maken. CHanGE ontmoette dit jaar organisaties in Griekenland, Libanon, Mexico en België die tonen hoe het anders kan en hoe we ons een zorg kunnen verbeelden op maat van LGBTQIA+-jongeren.
En hoe ziet die inclusieve zorg eruit? Lees verder over de vier hoognodige evoluties die wij naar voor schuiven, geïnspireerd door organisaties die dit reeds in de praktijk brengen.
We care. Don’t mind if we do?