ALGEMENE INFORMATIE
Ethiopië is een land in Oost-Afrika met een bijzondere culturele, historische en linguïstische eigenheid. Het land heeft een eigen ‘Ethiopische’ jaarkalender die ongeveer 7 jaar en drie maanden achter loopt op de Gregoriaanse kalender en viert Nieuwjaar op 11 september. Ethiopië telt vandaag ongeveer 109 miljoen inwoners, terwijl dat 40 jaar geleden ‘slechts’ 35 miljoen was. Deze exponentiële bevolkingsgroei (ca. 2,5% per jaar) zet een grote druk op land, infrastructuur, gezondheidszorg, onderwijs en tewerkstelling. De hoofdstad Addis Ababa, wat ‘nieuwe bloem’ betekent, is symbolisch belangrijk voor Afrika omdat de hoofdzetel van de Afrikaanse Unie zich in de hoofdstad situeert.
Sinds 2013 tracht de Ethiopische overheid extra inspanningen te leveren om het land als toeristische bestemming op de kaart te zetten. Toerisme wordt gezien als een belangrijke bron van inkomsten en als middel in de strijd tegen de armoede. Door de investeringen op vlak van veiligheid en infrastructuur neemt het toerisme dan ook stilaan toe. Daarnaast vinden steeds meer Vlaamse studenten en vrijwilligers hun weg naar dit prachtige land.
Ethiopië is het enige land op het Afrikaanse continent dat nooit echt gekoloniseerd is, op enkele jaren van bezetting door Italië onder leiding van Benito Mussolini na (1936-1941). Historisch is het Oost-Afrikaanse land een bondgenoot van het Westen, met uitzondering van de periode toen het communistische-militair regime van de Derg, gesteund door de Sovjet-Unie, de plak zwaaide (1974-1991). Tegelijk zijn de economische banden met China de laatste jaren sterk toegenomen: China investeert stevig in het land, voornamelijk in infrastructuur, en Ethiopië wordt een steeds grotere afzetmarkt voor Chinese producten. Ethiopië streeft ernaar zich tegen 2025 het China van Afrika te kunnen noemen.
Sinds april 2018 is Dr. Abiy Ahmed eerste minister van het land nadat zijn voorganger Desalegn na jarenlange spanningen in het land onverwacht ontslag nam. In het najaar van 2020 vinden de volgende democratische verkiezingen plaats.
Vandaag is het Ethiopische leger een belangrijke pion van het Westen in de strijd tegen terreur. Door de internationale gemeenschap wordt Ethiopië gezien als een baken van stabiliteit in de onrustige Hoorn van Afrika. De regio wordt geteisterd door oorlog in Zuid-Soedan, islamitische opstandelingen in Somalië en vluchtelingenstromen uit Eritrea. Volgens UNHCR ving Ethiopië in september 2017 maar liefst 883,546 vluchtelingen op, voornamelijk uit Zuid-Soedan, Somalië, Eritrea, en Soedan, waardoor het land op de tweede plaats staat van opvanglanden in Afrika. Volgens het IOM (International Organization for Migration) brak Ethiopië in 2018 echter het record voor intern ontheemden: er waren toen 3,191,000 interne vluchtelingen die vooral hun thuisbasis ontvluchtten omwille van onderling etnische spanningen. Volgens de overheid zijn 1,8 miljoen intern ontheemden teruggekeerd naar hun thuisbasis sinds juni 2019.
Via het menu aan de linkerkant kan je over verschillende thema’s essentiële informatie over Ethiopië opzoeken. Met behulp van verwijzingen naar boeiende en interessante webpagina’s willen we je verder op weg helpen. Hieronder vind je alvast enkele nuttige informatieve websites met zeer uitgebreide en algemene informatie over Ethiopië.
» Hoofdstad: Addis Abeba
» Bevolking: 109,224,414 (schatting in 2018)
» Oppervlakte: 1.104.300 km²
» Munteenheid: Ethiopische birr.
» Talen: Er worden ongeveer 90 verschillende talen gesproken in Ethiopië. De officiële taal is Amhaars (29,3%), maar Afaan Oromo wordt het meest gesproken (in Oromia) (33,8%).
» Alfabetiseringsgraad: 51,8%
» Reisdocumenten: Paspoort en visum. Sinds kort kan een visum online aangevraagd worden via https://www.evisa.gov.et/. Voor een periode korter dan drie maanden kan een visum bij aankomst gekocht worden. Wie langer in Ethiopië verblijft, dient voor vertrek een visum aan te vragen bij de Ethiopische ambassade in Brussel.
» Keuken: stoofpotgerechten of ‘wat’, geserveerd op een soort zuurdesempannenkoek of ‘injera’ (gemaakt van de glutenvrije graansoort ‘teff’)
» Fooien: 10% à 15% in restaurants, hotels of bars
» Prijzen voor taxiritten: afhankelijk van de afstand: 100-500 birr; voor dragers: 50-100 birr (te onderhandelen)
» Stopcontacten: Types C, E,F, L – 220 V – 50 Hz
LINKS
» Reisadvies FOD Buitenlandse Zaken: website van de Belgische FOD Buitenlandse Zaken, met reisadvies georganiseerd volgens de thema’s: algemene veiligheid, vervoer, klimaat en rampen, gezondheid en hygiëne, lokale wetgeving en praktische informatie.
» Medisch reisadvies Tropisch Instituut Antwerpen
» VLIR-UOS Contextanalyse Ethiopië: in 2015 hebben de Belgische ngo’s voor alle partnerlanden van de federale ontwikkelingssamenwerking een Gemeenschappelijke Contextanalyse (GCA) uitgewerkt. Deze bevat (vanaf p.17) nuttige informatie over de politieke situatie, sociaal-economische omstandigheden, de toestand van het milieu, enz.
Landenfiches Ethiopië (NL/EN)
»Worldwidebase
»Koning Aap
» Lonely Planet
Uitgebreide landenfiches van Ethiopië met informatie over klimaat, fauna, flora, geschiedenis, economie, bevolking, taal, godsdienst, samenleving, toerisme, etc.
» Freedom of Thought Report: het Freedom of Thought Report wordt jaarlijks gepubliceerd door de International Humanist and Ethical Union (IHEU). Het kijkt naar de rechten en behandeling van niet-gelovigen in alle landen ter wereld en heeft als bedoeling om de huidige situatie van de vrijheid van denken in kaart te brengen.