Donuteconomie van Kate Raworth
De branden die de belangrijkste long van de planeet verwoesten, worden niet enkel veroorzaakt door het wanbeleid van Braziliaans president Jair Bolsonaro maar hoofdzakelijk door ons huidig economisch systeem. Houtvesterij, mijnbouw en veehouderijen bedreigen het Amazonewoud omdat we bovenmatig consumeren. Het economisch model waarin we leven is gebaseerd op kopen, weggooien en opnieuw kopen. Kleding, mobiele telefoons en auto’s hebben een beperkte houdbaarheid zodat er gauw een nieuwe exemplaar gekocht moet worden. Deze consumptie versterkt de klimaatcrisis en veroorzaakt een overexploitatie van bossen, rivieren, meren, jungles, zeeën en bergen.
Het wordt tijd om ons huidig economisch systeem en de daarbij horende handelsakkoorden actief in vraag te stellen. De toekomst van het Amazonewoud en onze planeet is een gedeelde verantwoordelijkheid. In een opiniestuk voor VRT Nieuws schrijft Els Hertogen, algemeen directeur van 11.11.11: “De handelsakkoorden, die de EU momenteel wil afsluiten met zowel Mercosur (een douane-unie van Brazilië, Argentinië, Paraguay, Uruguay en Venezuela) als met Bolivia, vormen een reële bedreiging voor onze Amazone. Bolsonaro mag zichzelf dan wel ‘Kapitein Kettingzaag’ noemen, de verantwoordelijkheid voor wat vandaag in de Amazone gebeurt, is gedeeld.”
Een resolute inzet voor een ander beleid voor handel, transport en landbouw is vereist. “Een systeem gebaseerd op de utopie van eeuwige groei is voorgeprogrammeerd om zichzelf te vernietigen”, schrijft Kate Raworth. Zij pleit in haar boek ‘Donuteconomie’ voor de open source circulaire economie, een economie waarbij uiteindelijk de vraag naar groei wegdeemstert. “Het is bijna irrelevant of die groei nu groen, duurzaam, inclusief, slim, goed of evenwichtig wordt genoemd door politici.”
Achterhaalde economische theorieën hebben een wereld mogelijk gemaakt waarin nog steeds extreme armoede heerst en economisch handelen de natuur zo sterk aantast dat onze toekomst gevaar loopt. In haar boek laat econoom Kate Raworth zien hoe het mainstream economische denken ons op een dwaalweg heeft gezet. Ze tekent de routekaart die ons kan leiden naar het punt waarop in de behoefte van iedereen kan worden voorzien, zonder dat dit ten koste gaat van onze planeet.
“Het alternatief model dat Raworth naar voor schuift in haar boek verdient minstens dezelfde aandacht als andere klassieke economische modellen. Het dwingende debat kan zo gevoed worden door te reflecteren over de manier waarop menselijke behoeftes en de strijd tegen ongelijkheid verzoend kunnen worden met de grenzen van de planeet. De auteur gaat op een verfrissende manier radicaal in tegen het huidige economisch systeem. Het is een boek dat aanspoort tot het nodige kritische denkwerk.”
Wil je op de hoogte gehouden worden van mondiaal nieuws volgens jouw thema- en landvoorkeuren? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief.