Genderbinariteit?
The Construct
Het lijkt een simpel en logisch gegeven: onze samenleving bestaat uit mannen en vrouwen. Twee groepen. Die opdeling begint bij de geboorte, gebaseerd op het biologische geslacht. Het vormt een leidraad voor ieders verdere levensloop, gegenderde sociale verwachtingen en normen. Zowel mannen als vrouwen worden verondersteld te voldoen aan bepaalde ideeën rond kledij, gedrag, interesses, jobs, hobby’s,… De verschillen tussen beide groepen worden vaak uitvergroot.
Deze binariteit is voor heel wat mensen erg beperkend. Sommige mannen herkennen zich meer in wat doorgaans als een ‘vrouwelijke eigenschap’ wordt gezien, of andersom. Voor anderen voelen beide genders comfortabel, en voor nog anderen geen van de twee. Maar binnen het dominante construct van genderbinariteit is weinig ruimte voor variatie. Daarom wil The/Deconstruct Binarism het gesprek opentrekken: gender is niet binair, maar een spectrum waarop, of waarbuiten, iedereen zich vrij kan positioneren.
Deconstruct
Ook al voelt die binariteit evident aan, het is niet altijd en overal zo geweest. Wanneer we verder kijken dan onze huidige samenleving, zien we voorbeelden van compleet andere maatschappelijke genderstructuren. Zo worden in het jodendom zes verschillende genders erkend, hebben de hijra, een derde gender binnen de Indiase cultuur, een belangrijke culturele rol, en was de West-Nigeriaanse Yoruba bevolking in haar pre-koloniale periode zelfs genderloos. Veel van deze diverse tradities werden echter verbannen tijdens koloniale periodes. Westerse, binaire modellen werden een exportproduct en als norm opgelegd.
Deze variatie in genderstructuren stelt de Westerse binaire opdeling en invulling van gender in vraag. Wie valt er uit de boot in een genderbinaire samenleving? Wie daagt deze opdeling uit en wat kunnen we daarvan leren? Wat heeft elk van ons te winnen bij het doorbreken van genderbinariteit? Hoe kunnen we onze samenleving inclusiever maken? The/Deconstruct Binarism onderzoekt en doorbreekt denkbeelden over het binaire lichaam, de binaire genderexpressie en de binaire genderidentiteit.