Net daarom wil deze CHanGE-campagne verschillende sociale bewegingen verbinden met de klimaatbeweging, om ervoor te zorgen dat onze oplossingen niet enkel ecologisch duurzaam, maar ook sociaal duurzaam zijn. Zo roepen we “climate change as common ground” om systeemverandering te eisen.
Wereldwijd zijn er organisaties en activisten die nu al werken op die intersecties tussen klimaat en sociale crisissen. CHanGE ging met enkele van hen in ontmoeting in Egypte, India en Mozambique. Zij vormen de inspiratie voor de verschillende strijdpunten die deze campagne formuleert.
Hoe ziet een inclusieve klimaatbeweging er dan uit? Een inclusieve klimaatbeweging is er een die intersectioneel is. Het is een beweging die zich niet enkel uitspreekt tegen uitbuiting van het klimaat, maar ook andere vormen van uitbuiting op basis van ras, gender, klasse, et cetera. Een inclusieve klimaatbeweging neemt historische onderdrukkingen onder de loep om te timmeren aan een toekomst van klimaatrechtvaardigheid. Een inclusieve klimaatbeweging is antikoloniaal en antikapitalistisch. Het is een beweging die inheemse kennissystemen eerbiedigt.
Een beweging die streeft naar een “climate of care”, waarin zorg voor de aarde en elkaar centraal staan.
Lees hier onze strijdpunten!
Het volledige zine van deze campagne kan je hier lezen!
Meer weten? Kom naar een van onze evenementen!
Navigating your food/t print | A festival on food, culture and sustainability
Zaterdag 19 november // 13:00-21:00 // Korenbeekstraat 133, Sint-Jans-Molenbeek
Ga samen met ons op zoek naar antwoorden tijdens dit eendaagsfestival rond voeding, cultuur, duurzaamheid en identiteit! Kom mee op ecotour, roer mee in de potten tijdens de kooksessie en leg je oor te luister in de paneltalk over de politics of food.
Dit event werd mogelijk gemaakt door YOUCA en is een samenwerking tussen de jongeren van CHanGE en WeDecolonizeVUB.
Maandag 29 november // 17:00-20:00 // Boekhandel Limerick, Koningin Elisabethlaan 142, Gent.
Op 28 november openen we de deuren van onze Living Climate Library! Het principe is simpel: in plaats van een boek, leen je een interessant gesprek, een inspirerend verhaal, een persoonlijke ervaring uit een catalogus van diverse sprekers. Tegenover wie kan je plaatsnemen? Verwacht onder andere Mathieu Charles, Philsan Osman en Steven Vromman! Zij nemen jou mee in hun beleving rond de vraag: ‘Wat betekent klimaatrechtvaardigheid voor jou?’
Connecting the Mic: Challenging mainstream discourse on climate through art
Vrijdag 2 december // 18:30-22:00 // Het Bos, Ankerrui 5/7, Antwerpen
Op 2 december organiseren we ons slotevenement Connecting the Mic, een avond waarmee we het mainstream klimaatdiscours willen uitdagen door middel van kunst. Want wij geloven dat kunst een geweldige manier is om mensen met elkaar te verbinden. Kom genieten van de live performances, en verken verhalen over klimaat die nog te weinig gehoord worden.
Zelf meedoen? Meld je hier aan voor de open mic!