LGBT+-PERSOON EN OP STAGE NAAR HET GLOBALE ZUIDEN
Hoewel LGBT+-personen in bijna alle landen geconfronteerd worden met holebi- en transfobie, ongelijke behandeling en discriminatie, is de context in sommige landen aanzienlijk moeilijker dan in andere. Door berichten in de media van neergeslagen pridebijeenkomsten, vervolging of andere mensenrechtenschendingen van LGBT+-personen in landen in het Globale Zuiden, blijven Belgische studenten die op stage vertrekken vaak met vragen achter. Kan ik mijn collega’s op stage in Oeganda vertellen over mijn lief, die van hetzelfde geslacht is als ik? Moet ik mijn genderidentiteit verborgen houden voor mijn gastgezin in Indonesië? Wat gebeurt er als mensen tijdens mijn stage in Ecuador mijn seksuele oriëntatie te weten komen?
Het antwoord op de bovenstaande vragen is vaak niet eenduidig. Veel hangt af van je gastland, je stageplek, je collega’s en de specifieke context. Daarom volgen hieronder suggesties en verwijzingen voor wie op stage vertrekt naar het Globale Zuiden en daarover vragen heeft.
Links
» De Yogyakarta Principles stellen dat iedereen wereldwijd het recht heeft om vrij te zijn van elke vorm van vervolging die het gevolg is van de persoons echte of gepercipieerde seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken. Deze principes werden op de internationale mensenrechtenbijeenkomst in 2006 in Indonesië door heel wat landen ondertekend.