Op 17 mei vieren we de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Normaal wordt IDAHOT gevolgd door de Pride en zoveel mogelijk lawaai op straat, maar deze keer vieren we het elk ‘vanuit ons kot’. Het internationale thema is dit jaar breaking the silence. Wie alles weet van het doorbreken van stigma, schaamte en stilte is de Oegandese organisatie Angels Refugee Support Group Association. Deze organisatie biedt ondersteuning aan LGBTI+-vluchtelingen in Oeganda en was een van de grote inspiratiebronnen voor onze CHanGE-campagne Come In Out in 2019. Bibe Kalalu, oprichter van de organisatie en zelf ook Congolees vluchteling, sprak met ons over hoe zij deze dagen beleven.
“IDAHOT zal er ook voor ons dit jaar helemaal anders uitzien met de huidige quarantainemaatregelen voor COVID-19”, vertelt Bibe ons. “Noodgedwongen gaan onze activiteiten virtueel door. We delen foto’s tegen holebi- en transfobie met de LGBTI+-gemeenschap in Oeganda en de wereld, maar kunnen verder niet samenkomen.”
Oeganda heeft immers, net zoals buurland Rwanda, één van de meest strikte maatregelen genomen op het Afrikaanse continent ter preventie van de verspreiding van het coronavirus. Toen een eerste besmetting werd vastgesteld op 21 maart, werden de volgende dag de grenzen gesloten en het internationaal vluchtverkeer stilgelegd. Daaropvolgend werden ook openbaar vervoer, winkels, restaurants en scholen gesloten. “Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er op dit moment in Oeganda 121 gevallen van besmetting met corona en geen enkele dode”, stelt Bibe. Begin mei werd daarom beslist voorzichtig enkele maatregelen te versoepelen voor essentiële dienstverlening, maar de huidige lockdown blijft in principe van kracht tot minstens 18 mei.
Hoewel Oeganda voorlopig dus weinig getroffen lijkt door het coronavirus, hebben de maatregelen een grote impact op de LGBTI+-vluchtelingengemeenschap waar Bibe zich met de Angels Refugee Support Group Association dagelijks voor inzet. “Deze crisis bedreigt iedereen, maar is nog veel moeilijker voor wie al kwetsbaar is. Veel LGBTI+-vluchtelingen in Oeganda hebben geen vaste verblijfplaats of zijn reeds besmet met hiv/aids of andere soa’s, wat meer risico oplevert om ernstige gezondheidscomplicaties op te lopen indien zij besmet worden met het coronoavirus. Maar ook de maatschappelijke marginalisering van LGBTI+-vluchtelingen maakt het voor velen heel uitdagend om deze lockdown door te komen. Sommige van onze leden hebben geen eten, medicatie of andere essentiële levensmiddelen.”
De Angels Refugee Support Group Association heeft zich meteen aangepast aan de veranderde uitdagingen. “De LGBTI+-vluchtelingengemeenschap heeft nu dringend nood aan morele en financiële ondersteuning voor noodhulp op korte en lange termijn”, stelt Bibe. “We zijn constant op zoek naar financiële hulp om LGBTI+-vluchtelingen van basismiddelen te voorzien om zichzelf en hun omgeving te beschermen tijdens de crisis. Onze dienstverlening bestaat nu uit het betalen van eten, transportkosten, medische bijstand voor wie hiv/aids heeft en de verdeling van beschermingsmateriaal zoals maskers, ontsmettingsmiddel, etc.”
De €2.500 die de CHanGEmakers tijdens de Come In Out campagne voor de Angels Refugee Support Group Association inzamelde, is nu meer dan welkom. “Onze leden ervaren elke dag veel moeilijkheden. Maar de hele crisis komt daar nu bovenop en versterkt de uitsluiting.” Dat IDAHOT een belangrijke en continue strijd is, staat ook dit jaar als een paal boven water.