ALGEMENE INFORMATIE
Oeganda is een populaire bestemming bij de studenten van het Vlaamse hoger onderwijs voor stages en onderzoek in het Zuiden. Het land heeft dan ook belangrijke troeven, zoals de relatieve stabiliteit en het gebruik van het Engels als omgangstaal. Om van je ervaring in Oeganda niet enkel een professioneel leerproces te maken, maar ook je culturele bagage te versterken is een goede voorbereiding belangrijk. Zo ben je klaar om je volledig onder te dompelen in de cultuur van het land en een band op te bouwen met haar inwoners. Deze landenfiche wil je hierbij op weg helpen.
Via het menu aan de linkerkant van het scherm kan je over verschillende thema’s essentiële informatie opzoeken. Met behulp van verwijzingen naar interessante webpagina’s is het mogelijk om je verder te verdiepen in de onderwerpen die je interesseren.
- Hoofdstad: Kampala
- Bevolking: 44,270,56 (december 2018)
- Oppervlakte: 241.038 km²
- Munteenheid: Oegandese shilling (UGS)
- Talen: Engels, Swahili
- Alfabetiseringsgraad: 78 % (2015)
- Reisdocumenten: paspoort minimum 6 maanden geldig te rekenen van voorziene datum van vertrek uit Oeganda, visum via het e-visa-systeem
- Vaccinaties: gele koorts, poliomyelitis, tetanus, difterie, kinkhoest, mazelen, hepatitis A
- Bezienswaardigheden: Tombes van Kasubi, Bwindi Impenetrable National Park, Rwenzori Mountains National Park, Fort Patiko, Murchison Falls National Park, Lake Bunyonyi, Kidepo Valley National Park, Queen Elizabeth National Park, Kibale National Park, Mgahinga Gorilla National Park
- Klimaat: tropisch klimaat (droge seizoenen: december – februari & juni – augustus), steppeklimaat in het noordoosten
- Keuken: posho of ugali (maïsmeel), matooke (bananenpuree), luwombo (stoofpot in bananenbladeren), malewa (bamboescheuten), kikomando (chapati), pombe (gierstbier), tonto (gefermenteerde bananendrank)
- Fooien: Restaurants 5 % – 10 %; Gidsen en chauffeurs 5 -10 USD
- Stopcontacten: Types G – 240 V – 50 Hz
Hieronder vind je alvast enkele nuttige websites met algemene informatie over Oeganda.
Links
>> Reisadvies FOD Buitenlandse Zaken: website van de Belgische FOD Buitenlandse Zaken, met reisadvies georganiseerd op volgende thema’s: algemene veiligheid, vervoer, klimaat en rampen, gezondheid en hygiëne, lokale wetgeving en praktische informatie.
>> VLIR-UOS: overzicht van de samenwerking van VLIR-UOS en het Vlaamse hoger onderwijs met Oeganda. Interessant zijn de achtergronddocumenten zoals de Uganda Fact Sheet.
>> GCA Oeganda: in 2015 hebben de Belgische ngo’s voor alle partnerlanden van de federale ontwikkelingssamenwerking een Gemeenschappelijke Contextanalyse (GCA) uitgewerkt. Deze bevat nuttige informatie over de politieke situatie, sociaaleconomische omstandigheden, de toestand van het milieu, onderwijs, gezondheidszorg, …
>> Freedom of Thought Report: het Freedom of Thought Report wordt jaarlijks gepubliceerd door de International Humanist and Ethical Union (IHEU). Het kijkt naar de rechten en de behandeling van niet-gelovigen in alle landen van de wereld en heeft de bedoeling om de huidige situatie van de vrijheid van denken in kaart te brengen.