ALGEMENE INFORMATIE
Rwanda is één van de kleinste en dichtstbevolkte landen op het Oost-Afrikaanse continent met 12,3 miljoen inwoners. In tegenstelling tot veel andere Afrikaanse landen kent Rwanda één cultureel-linguïstische groep, de Banyarwanda met drie subgroepen: de Hutu (ca. 85%), de Tutsi (ca. 14%) en de Twa (ca. 1%).
Rwanda werd in 1884 gekoloniseerd door Duitsland en later, in 1916, door België. Beide Europese naties regeerden via de Rwandese koning en propageerden actief een pro Tutsi-beleid. Dit beleid zou de kiem leggen voor de genocide in 1994 waarbij naar schatting tussen 500,000 en 1,000,000 Tutsi en gematigde Hutu’s vermoord werden. Sinds 2000 is president Kagame aan de macht. Rwanda is één van de twee landen, naast Bolivia, die een vrouwelijke meerderheid kent in het parlement.
Ondanks de herinnering aan en de gevolgen van de genocide, wordt Rwanda beschouwd als een veilige bestemming en het toerisme is de afgelopen jaren dan ook sterk toegenomen. Het spotten van gorilla’s in het Volcanoes National Park – tegen erg hoge prijzen om het aantal toeristen te drukken en de gorilla’s te beschermen – is een belangrijke motor van het toerisme. Rwanda is één van de twee landen waar gorilla’s op een veilige manier kunnen worden bezichtigd.
Via het menu aan de linkerkant kan je over verschillende thema’s essentiële informatie over Rwanda opzoeken. Met behulp van verwijzingen naar boeiende en interessante webpagina’s willen we je verder op weg helpen. Hieronder vind je alvast enkele nuttige websites met zeer uitgebreide en algemene informatie over Rwanda.
» Hoofdstad: Kigali
» Bevolking: 12,374,397 (schatting in 2019)
» Oppervlakte: 26,338 km²
» Munteenheid: Rwandan Franc (RWF)
» Talen: Kinyarwanda is de officiële taal die door meer dan 93% van de bevolking wordt gesproken. Engels, Frans, en Swahili zijn ook officiële landstalen maar worden nauwelijks als eerste taal gesproken. Daarnaast bestaan er nog lokale talen
» Alfabetiseringsgraad: 73,2%
» Reisdocumenten: Paspoort en visum. Er kunnen verschillende types visums aangevraagd worden. Een visum van minder dan 30 dagen kan je bij aankomst aanvragen. Online kan je een visum tot 90 dagen vóór je aankomst aanvragen via: https://irembo.gov.rw/rolportal/en/web/dgie/newhome. Bij een aanvraag via de Rwandese ambassade in België, kan je terecht op volgende website: https://www.ambarwanda.be/formalites.
» Keuken: Rwanda kent geen grote nationale keuken. Enkele typische gerechten bestaan uit: Isombe (groene bladeren afkomstig van de cassave plant); Umutsima (een schotel van mais en cassave); Mizuzu (gefrituurde stukjes banaan); geitenbrochettes.
» Fooien: 10% à 15% in restaurants, hotels of bars, voor taxichauffeurs of dragers
» Stopcontacten: Types C, J – 230 V – 50 Hz
Hieronder vind je alvast enkele nuttige websites met algemene informatie over Rwanda.
LINKS
Reisadvies FOD Buitenlandse Zaken: website van de Belgische FOD Buitenlandse Zaken, met reisadvies georganiseerd volgens de thema’s: algemene veiligheid, vervoer, klimaat en rampen, gezondheid en hygiëne, lokale wetgeving en praktische informatie.
VLIR-UOS: in 2015 hebben de Belgische ngo’s voor alle partnerlanden van de federale ontwikkelingssamenwerking een Gemeenschappelijke Contextanalyse (GCA) uitgewerkt. Deze bevat nuttige informatie over de politieke situatie, sociaaleconomische omstandigheden, de toestand van het milieu, enz.
Freedom of Thought Report: het Freedom of Thought Report wordt jaarlijks gepubliceerd door de International Humanist and Ethical Union (IHEU). Het kijkt naar de rechten en de behandeling van niet-gelovigen in alle landen van de wereld en heeft de bedoeling om de huidige situatie van de vrijheid van denken in kaart te brengen.