ALGEMENE INFORMATIE
Zuid-Afrika is een van de populairste bestemmingen bij studenten van het Vlaamse hoger onderwijs voor stages en onderzoek in het Zuiden. Het land heeft dan ook een bijzondere aantrekkingskracht, vanwege de bewogen geschiedenis en de aanwezigheid van het Afrikaans, een taal die nauw verwant is aan het Nederlands. De Zuid-Afrikaanse samenleving is echter ook heel divers en complex. Een goede voorbereiding is dus essentieel alvorens je onder te dompelen in de verscheidenheid aan culturen die het land rijk is. Via het menu aan de linkerkant kan je over verschillende thema’s essentiële informatie opzoeken. Met behulp van verwijzingen naar boeiende en interessante webpagina’s willen we je verder op weg helpen.
Fact sheet
- Hoofdstad: Pretoria (administratief), Bloemfontein (rechterlijk), Kaapstad (wetgevend)
- Bevolking: 51.770.560 (2011) – 77% zwart, 9% blank, 9% kleurling[1], 2,5% Aziatisch, 2,5% anderen (2011)
- Oppervlakte: 1.219.090 km²
- Munteenheid: Zuid-Afrikaanse rand (ZAR)
- Talen: Afrikaans, Engels, (Zuid-)Ndebele, Noord- en Zuid-Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa, Zoeloe
- Alfabetiseringsgraad: 88 % (2019)
- Reisdocumenten: paspoort ten minste 30 dagen langer geldig dan voorzien dag voor terugkeer, met minstens 2 lege bladzijden, visum voor een verblijf van meer dan 90 dagen
- Vaccinaties: poliomyelitis, tetanus, difterie, kinkhoest, mazelen, hepatitis A
- Keuken: biltong (gedroogd vlees), potjiekos (stoofpotje), braai (barbecue), melktert (zoete taart), wijnen, rooibosthee
- Fooien: Restaurants 10 % – 20 %; Accommodatie 10 %; Kapper of schoonheidsspecialist 10 % – 15 %; Gidsen en chauffeurs R 10; Parkeerwachters R5 (1 tot 3 uur); Portiers R2 – R5; Personeel benzinepomp R2 – R5
- Stopcontacten: Types D, M, N – 230 V – 50 Hz
[1] Kleurlingen: een multiraciale etnische groep met oorsprong in het koloniale en apartheidsverleden van Zuid-Afrika, met voorouders van Europese, Afrikaanse (Khoisan & Bantoe) en Aziatische oorsprong.
Hieronder vind je alvast enkele nuttige websites met algemene informatie over Zuid-Afrika.
Links
Reisadvies FOD Buitenlandse Zaken (NL) Website van de Belgische FOD Buitenlandse Zaken, met reisadvies georganiseerd op volgende thema’s: algemene veiligheid, vervoer, klimaat en rampen, gezondheid en hygiëne, lokale wetgeving en praktische informatie.
VLIR-UOS (EN) Overzicht van de samenwerking van VLIR-UOS en het Vlaamse hoger onderwijs met Zuid-Afrika. Interessant zijn de achtergronddocumenten zoals de South Africa Fact Sheet.
GCA Zuid-Afrika (EN) In 2015 hebben de Belgische ngo’s voor alle partnerlanden van de federale ontwikkelingssamenwerking een Gemeenschappelijke Contextanalyse (GCA) uitgewerkt. Deze bevat nuttige informatie over de politieke situatie, sociaaleconomische omstandigheden, de toestand van het milieu, de genderproblematiek, enz.
Jen Reviews, 100 Best Things to do in South Africa (EN) Blogpost met 100 toeristische tips in Zuid-Afrika, met bij elk een korte introductie.
Freedom of Thought Report (EN) Het Freedom of Thought Report wordt jaarlijks gepubliceerd door de International Humanist and Ethical Union (IHEU). Het kijkt naar de rechten en de behandeling van niet-gelovigen in alle landen van de wereld en heeft de bedoeling om de huidige situatie van de vrijheid van denken in kaart te brengen.