Hoe bouw je je thuis in een plek die ‘Nergens’ heet?
‘Nergens’, dat is de letterlijke vertaling van ‘Kakuma’, het vluchtelingenkamp in het grensgebied tussen Kenia, Zuid-Soedan, Ethiopië en Oeganda met meer dan 200.000 inwoners. Filmmaker Lieven Corthouts streek er jaren geleden neer en besloot het leven van zes niet-begeleide jongeren op film vast te leggen. Het resultaat is een breed crossmediaal project.
Met ‘The invisible City Kakuma’, een multimediaal project dat bestaat uit een film, een interactieve webdocumentaire en een mobiele zoekapp probeert regisseur Lieven Corthouts samen met producer Emmy Oost (productiehuis Cassette for Timescapes) het leven in Kakuma zo waarheidsgetrouw te verbeelden. Kakuma is duidelijk niet het stereotype vluchtelingenkamp vol witte tenten maar feitelijk een stad met winkels, scholen en gebedshuizen waar elke dag ongeveer 300 nieuwe bewoners toekomen.
Veel van de 200.000 bewoners, waarvan bijna de helft minderjarigen, hebben al jarenlang niets meer van hun familieleden gehoord. De 6-jarige Dot woont twee jaar in Kakuma zonder iets van haar moeder te horen. Amina, een Congolese van 17 jaar oud, zit meer dan zes jaar in het kamp zonder enig nieuws van haar familie. Zelfs al woont een familielid in het kamp, is het nog zoeken naar een naald in een hooiberg. Corhouts wou daarom meer doen dan enkel de buitenwereld inlichten over de situatie in het vluchtelingenkamp. Onder zijn impuls werd de mobiele app ontwikkeld die de zoektocht van deze jongeren kan versnellen. In een interview met Charlie Magazine vertelt Corhouts: “We hebben de tieners zoveel mogelijk bij het proces betrokken zodat de app hen aanspreekt en aansluit bij wat zij nodig hebben. Zo is het concept van een achternaam veel mensen in Kakuma vreemd. Ze identificeren zich aan de hand van hun voornaam, de naam van de grootvader en vader, hun land en dorp en hun telefoonnummer. Als de app een match vindt, krijgt de gebruiker een sms en kan hij of zij kiezen om contact te leggen. Zo proberen we ook de privacy van de kinderen te beschermen.”
Alle kinderen die zich registreren via de app krijgen ook een avatar in de webdocumentaire. Door de combinatie van storytelling en real-time datavisualisatie wil ‘Find me in Kakuma’ de verscholen realiteit van deze kinderen zichtbaar maken. Vind jij Dot, Amina en de vier andere jongeren terug in Kakuma? Zoek hen in het kamp en volg hun geopolitiek verhaal via ‘Find me in Kakuma’.
Wil je op de hoogte gehouden worden van mondiaal nieuws volgens jouw thema- en landvoorkeuren? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief.